Xanthos-Letoon Antik Kenti
Xanthos-Letoon Antik Kenti / Seydikemer / Muğla
Xanthos Letoon ne zaman kuruldu?
👉Letoon ören yerinde 30 yıldır yapılan kazılarda ele geçen buluntulara göre ilk yerleşim MÖ 7.yüzyıla kadar gider. Buradaki kalıntılar ve ele geçen kitabeler Letoon’un Likya Birliği döneminde politik ve dini bir merkez olduğunu göstermektedir.
👉Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmış olan en büyük tapınak, batıda bulunan ve Peripteros tarzında yapılmış Leto Tapınağıdır.
🔸Bu tapınak civarında MÖ 4. yüzyıla ait olduğu düşünülen ve üç dille (Grekçe, Aramice ve Likçe) yazılmış bir kitabe bulunmuştur ve halen Fethiye Müzesinde sergilenmektedir.
🔸Letoon antik kenti içerisinde arka tarafını bir tepenin yamacına dayamış büyük bir antik tiyatro yer almaktadır. Yaklaşık 7.800 kişi kapasiteli tiyatro, M.Ö 2. yüzyılda inşa edilmiş.
🔸Antik kent merkezinde yan yana dizilmiş 3 tapınak bulunaktadır. Bunlardan en batıdaki iyon düzeninde olup Ana Tanrıça Leto’ya aittir. Daha küçük olan ve ortada bulunan tapınak Artemis’e en doğudaki tapınak ise Tanrı Apollon’a ithaf edilmiştir.
Xanthos Letoon neden önemli?
🔸Efes'te bereketi simgeleyen Artemis heykeli bunu açıkça ispatlamaktadır. Bu tanrıların annesi Letonun da Anadolulu olduğu ve Kybele ile bütünleştiği kabul edilir. Leto adına kurulan Letoon kenti Lykia'nın kutsal merkezidir.
🔸Hellenistik dönemden kalan ve bugün oldukça harap durumdaki tapınağın sellasında bulunan bir mozaikte Artemis'in ok ve sadağı ile Apollon'un liri tasvir edilmiştir.
Xanthos giriş ücretli midir?
⚠️Giriş ücreti günümüz koşullarında kişi başı 25 TL'dir. Her gün açık olan kente müzekart ile ücretsiz girebilirsiniz.
🖱️www.listeleo.com.tr