Patara Antik Kenti
2020 yılına adını veren Patara Antik Kenti Kalkan'a 16 kilometre, Kaşa ise 42,5 kilometre mesafededir.
Gelemiş Köyünü geçtikten sonra gişelerden 24 TL ücret ödeyerek Patara'ya giriş yapabiliyorsunuz. (Müze Kart Geçerli) Gitmeden önce en net bilmeniz gereken şey Patara Antik Kenti'nin gerçekten çok geniş bir alana yayıldığıdır ve yürüyüş yapıp tarihi havayı solumaya hazır olmanız gerektiğidir.
Fethiye ve Kalkan arasında Xanthos vadisinin günaybatısında günümüz Ovagelmiş Köyünde yer almaktadır. Antik kentin devamında ünlü Patara Plajına ulaşabilirsiniz. Patara Plajını ünlü kılan en büyük etkenlerden birisi nesli tükenme riski ile karşı karşıya olan Akdeniz kaplumbağaları Caretta-Carettaların milyonlarca yıldır yumurtalarını bırakıp yavruladığı nadir sahillerden birisi olmasıdır.
Antik kentimiz Doğucasarı Akropol suru ile Alakür Tepesi'nde bulunan Batı Suru arasında güneyde bulunan Limanağzı'nda yükselen Kurşunlutepe ile kuzeyde kentin girişindeki Kısıt Geçidi arasında 10 km2'lik bir alan kaplamaktadır. Tarih boyunca onu en önemli klan özelliklerden birisi ise Xanthos vadisinde denize açılabilecek tek yer olmasıdır. Turistik manada kesinlikle görmeniz gerektiğini düşündüğüm 'Dünyanın en eski deniz feneri' ni içerisinde bulundurmaktadır.
Deniz Feneri'nin üzerindeki yazıtlara göre Fener'in Roma İmparatoru Nero tarafından MS 64/65 yıllarda yaptırıldığını işaret etmektedir. Yaklaşık 2000 yıl önce Roma İmparatoru Neron tarafından iki deniz feneri yaptırılmış. Yüzlerce yıl boyunca denizcilere yol göstermiş fakat büyük bir tsunamiyle yıkılmış. Tsunaminin izlerini halen fenerin üzerinde inceleyebiliyorsunuz. Patara Feneri'ni dahada değerli kılan diğer bir özelliği ise 2000 yıl ayakta kalabilen tek deniz feneri olmasıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli ve yabancı turistleri turizme teşvik adına Türkiye'nin 2020 Turizm Yıl Teması'nın Patara olduğunu ilan etti.