Ankara Gezilecek Yerler

180  kere görüntülendi.

Ankara Gezilecek Yerler

Ankara Gezilecek Yerler 

Ülkemizin başkenti Ankara gezilecek yerler bakımından, doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra kültürel zenginlikleri ile de ilgi görmektedir. Ankara'da gezilecek yerler listesini, bir hayli uzatmak mümkün olsa da biz bu yerlerden sadece bir kısmına yer verdik. 

Şehirde bulunan tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri tam manası ile gezmek için özel aracınız ile yaklaşık 15 gün zaman harcamanız gerekir.

Ankara Gezilecek Yerler 


Kocatepe Cami 

Muhteşem görkemi ile dikkat çeken Kocatepe Cami, 1967 yılında yapımına başlanmış ve 20 yıllık sürecin ardından 1987 yılında tamamen yapımı tamamlanmıştır. Mimari özellikleri ile Sultanahmet ve Selimiye camilerini andıran Kocatepe Cami, Ankara'nın simge yapılarından biridir. 


Atatürk Orman Çiftliği 

Başkentin doğal güzelliklerinden biri olan Atatürk orman çiftliği, 1925 senesinde Atatürk'ün talimatı ile alınan arazi üzerine kurulmuştur. Arazinin alınmasının ardından yeni eklemelerle Atatürk'ün ölümüne kadar Türk tarımı için öncü olan orman çiftliği, Ankara'nın en önemli merkezlerinden biridir. 


Ankara Cumhuriyet Müzesi 

1923 senesinde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi olarak inşa edilen Ankara Cumhuriyet Müzesi, Atatürk'ün talimatı ile yaptırılmıştır. 

Bir süre parti merkezi olarak kullanılmasının ardından tam 36 yıl boyunca cumhuriyetin ilanından sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak hizmet vermiştir. Bu nedenle cumhuriyet kurulduktan sonra, burada ülkemizin geleceği hakkında birçok önemli kararın alındığını rahatlıkla söyleyebiliriz. 


Ankara Etnografya Müzesi 

1924 yılında başlanan çalışmaların 1930 yılına kadar sürerek yapımı tamamlanan etnografya müzesi içerisinde, irili ufaklı binlerce tarihi eser bulunmaktadır. 

Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk vefat ettikten sonra, 1953 senesine kadar kabri bu müzede yer almış ve daha sonra Anıtkabir’in yapılması ile birlikte Anıtkabir’e taşınmıştır. 


Camlı Köşk 

Çankaya ilçesi sınırlarında bulunan Camlı Köşk, Atatürk tarafından 1935 yılında kız kardeşi için yaptırılmıştır. Özellikle devlet erkanı için başkentin simge yapılarından biri olan köşk, günümüze kadar binlerce kez devlet başkanı ve bürokratları hazırlamıştır ağırlamıştır. 


Kızılay Meydanı 

Ankara'nın en kalabalık meydanlarından biri olması ile dikkat çeken Kızılay Meydanı, sosyal yapısı nedeni ile Ankara gezilecek yerler arasında ilgi görmektedir. Genişliğinin yanı sıra muhteşem bir çevre düzenlemesine sahip olan meydan, gecenin geç saatlerine kadar sosyal aktivitenin canlı olduğu bir merkezdir.


Zincirli Cami 

Yapımına 1618 yılında başlanan ancak 1689 yılında tamamlanan Zincirli Cami, Ankara Ulus'ta bulunmaktadır. Halen aktif olarak ibadete açık olan tarihi cami, dönemin Ankara Valisi Mehmet Hurşit Paşa tarafından 1879 yılında tadilat görmüştür. 


Karacabey Cami

Altındağ ilçesinde bulunan büyük bir külliyenin parçası olan cami, 1427 senesinde yaptırılmıştır. Osmanlı'nın klasik mimarisi tüm detayları ile taşıyan tarihi cami, bugüne kadar birçok onarımdan geçmiş ve halen ibadet amacıyla kullanılmaya devam etmektedir. 


Ankara Kalesi 

Tam olarak hangi tarihte ve kimler tarafından yaptırıldığı bilinmese de, kalenin Hititler döneminde yaptırıldığına dair işaretler bulunmaktadır. Geniş bir alanı kaplayan tarihi Ankara kalesi, Roma ve Bizans döneminde stratejik önemli sebebiyle kullanıldıktan sonra, 1073 senesinde Selçuklu hakimiyeti altına girmiştir. 

Gezginlerin Ankara'da gezilecek yerler listesinde liste başı yer verdiği Ankara kalesi, şehrin en fazla ziyaret edilen tarihi alanlarından biridir.


Anıtkabir 

Ankara gezilecek yerler arasında yeni liste başı olan ve Ankara denildiğinde akla ilk gelen yerler arasındaki Anıtkabir, 9 yıllık sürenin sonunda tamamlanmıştır. Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün mezarının bulunduğu Anıtkabir, 1944 yılında temelleri atılarak toplamda 150.000 ton malzeme kullanılarak yapılmıştır. 

Anıtkabir'in mimari projesinde dünyaca ünlü birçok mimar yarışmış ve bu yarışma sonunda seçilen proje üzerine, Anıtkabir inşa edilmiştir. 


Zafer Anıtı 

Ulus meydanında yer alan zafer anıtı, manevi atmosferi ve yapılış hikayesi ile Ankara gezi rehberi listenizde yer vermenizi tavsiye ettiğimiz yerler arasındadır. Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda halk tarafından yaptırılan zafer anıtı, aynı zamanda Anıtkabir’in henüz yapılmadığı dönemlerde Atatürk'ün vefatından sonra devlet törenlerinin yapıldığı merkez olarak bilinmektedir. 


Alicin Manastırı 

Trabzon'da bulunan Sümela manastırı benzemesi ile dikkat çeken Alicin Manastırı, Kızılcahamam sınırlarında bulunmaktadır. Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği manastır, yüksek bir uçurumun kenarına inşa edilmiştir. 


Kuğulu Park 

Ankara'nın önemli doğal güzellikleri arasındaki Kuğulu Park, Çankaya'da bulunmaktadır. İçerisinde bulunan büyük bir havuzun etrafında ördek, kaz ve kuğular bulunması nedeniyle bu ismi alan dev park, başkentte en fazla ziyaret edilen yerlerden biridir. 


Karacabey Hamamı 

1440 gibi çok eski bir tarihte yapılan tarihi hamam, Ankara'da bulunan Osmanlı eserleri arasında orijinal yapısını koruyarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. 

Toplam 94 kişilik kapasitesi ile halen hamam olarak kullanılan yapı, Türk hamamına ilgisi bulunan yabancı turistlerin ziyaret ettiği önemli merkezler arasındadır. 


Kayabaşı Mozaiği 

1989 senesinde bulunan mozaik, Roma döneminde yaptırılmıştır. Gordion müzesi salonunda sergilenen dev mozaik üzerinde hayvan motifleri ve geometrik şekilleri bulunmaktadır. 


Ahi Yakup Cami 

14. Yüzyılda yaptırılan Ahi Yakup Cami, dikdörtgen mimariye sahip olup mimarisi ve iç süslemeleri ile Osmanlı mimari yapısının hakim olduğu bir eserdir. 


Hacı Bayram Cami 

Ulus'ta bulunan Hacı Bayram Cami, 1427 yılında Osmanlı döneminde yapılmış önemli yapılardan biridir. Hacı Bayram Veli tarafından yaptırılan cami, muhteşem mimari özellikleri ile dikkat çekmekte olup halen ibadet için kullanılan bir yerdir.


Nallıhan Kuş Cenneti 

Nallıhan ilçesinde yer alan kuş cenneti, tarihi İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. 168 den fazla farklı kuş türüne ev sahibi olan kuş cenneti, 1994 yılından beri milli park statüsünde hizmet vermektedir.


Tunalı Hilmi Caddesi 

Ankara'nın kalbinin attığı merkezlerden biri olan Tunalı Hilmi Caddesi, tıpkı Kızılay Meydanı gibi sosyal hayatın yoğun olarak yaşandığı yerlerden biridir. Tunalı Hilmi Bey'in adını taşıyan caddenin çevresinde bulunan restoranlar, mağazalar ve kafeler, buranın insan trafiği bakımından yoğun olmasına sebep olmaktadır. 


Suluhan Cami 

Beypazarı ilçesinde bulunan Suluhan Cami, Nasuh Paşa tarafından 17. Yüzyılda yaptırılmıştır. Tarihi dokusu sebebiyle 1. Derece sit alanı ilan edilen tarihi cami geçtiğimiz yıllarda büyük bir onarım çalışmasından geçerek, daha iyi bir hale getirilmiştir. 


Harikalar Diyarı Parkı 

Sincan ilçesinde bulunan Harikalar Diyarı Parkı, Türkiye'nin olduğu gibi aynı zamanda Avrupa’nın da en büyük temalı parklarından biridir. Ankara halkanın fazlaca ilgi gösterdiği yerler arasındaki park, başkentin önemli eğlence merkezleri arasındadır.


Gordion Antik Kenti 

Ankara il merkezinden 94 kilometre mesafede bulunan antik kent, Polatlı ilçesine ise 29 kilometre uzaklıktadır. Frigya döneminin başkentliğini yaptığı bilinen antik kent içerisinde yapılan kazı çalışmalarında, yüzlerce tarihi eser gün yüzüne çıkarılmıştır.


Kalecik Kalesi 

Ankara'daki Bizans dönemi eserlerinden biri olan kale, Çankırı yolu üzerinde şehir merkezinden 78 kilometre mesafede yer almaktadır. Hakim bir tepe üzerine kurulu olan kale, tarihi yapısı ve sunduğu görsel şölen ile Ankara gezi rehberi listesinde yer alması gereken bir yerdir. 


Elmadağ Kayak Merkezi 

Şehir merkezinden 18 kilometre mesafede bulunan Elmadağ Kayak Merkezi, sadece Ankara'nın değil aynı zamanda ülkemizin kış turizmi açısından ekonomiye fayda sağlayan yerlerinden biridir. 

Kayak merkezi çevresinde yeme içme ve konaklama ağırlıklı sosyal tesisler bulunmaktadır. 


Soğuksu Milli Parkı 

Ankara'da gezilecek yerler arasındaki Soğuksu Milli Parkı, Kızılcahamam ilçesinde bulunmaktadır. Ankara'daki doğal güzelliklerden biri olan milli park 1959 yılında kurulmuş ve yılın her mevsiminde halkın ziyaretine açık konumdadır. 

Milli park şehir merkezinden, 80 kilometre uzaklıktadır. 


Ulus Gençlik Parkı 

Cumhuriyet ilan edildikten sonra Ulus'ta bulunan bir bataklığın kurutularak park haline getirilmesi ile oluşturulan Ulus parkı, Ankara gezilecek yerler arasında ilgi görmektedir. Ankara'nın tarihi en büyük parklarından biri olan Ulus parkı içerisinde oyun alanları, cafe ve farklı yeme içme mekanları bulunmaktadır.


  • 12/7/2022

Yorumlar - 0

Yorum Ekle