Depremde Zarar Gören Tarihi Yerlerimiz

332  kere görüntülendi.

Depremde Zarar Gören Tarihi Yerlerimiz

Yüzyıllardır varlığını koruyan ve tarihimizin önemli bir bölümünü oluşturan birçok tarihi yapı ülkemizde meydana gelen şiddetli depremi atlatmakta güçlük çekse de büyük bir kısmı ciddi şekilde hasar görmüş ve yıkılmıştır. 
 Binlerce yıldır korunan bu nadide yapıların birçoğu maalesef ülkemizde meydana gelen acı depreme dayanamadı. Yaralı tarihimizin yapılarına baktığımızda bunların bir kısmı güç bela ayakta kalmış, bir kısmı ise tamamen yok olmuştur.

Adıyaman Ulu Cami


Adıyaman merkezde bulunan bu cami, 1505-1515 yılları arasında Dulkadirli Bey, Durak Bey tarafından yaptırılmıştır. Bugünkü şeklini ise 1863 yılında alan tarihi Ulu Camii de Kahramanmaraş depreminde yıkıldı

Adıyaman Karakuş Tümülüsü



Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yer alan ve tarihi milattan önceye dayanan bu tümülüs, Kommagene Krallığı'na ait bir anıt mezardır. Doğu, batı ve güney yönlerine ayrı ayrı sütunlar halinde yapılan bu yapı günümüze kadar sadece 4 sütun olarak varlığını koruyabildi. Bunlardan ikisi doğu, diğer ikisi de batıdadır. Yapılan araştırmalar, bu tümülüsün Komagene Kralı II. Mithridates tarafından inşa ettiği bilinir. Meydana gelen depremde Kral Mithridates ve kardeşi Laodice'nin kabartmalarına ait sütun yıkıldı.

Gaziantep Kalesi


Gaziantep Kalesi ilk olarak Roma döneminde bir tepe üstünde gözetleme kulesi amacıyla inşa edildi. "Kalenin mimarı" olarak anılan Bizans İmparatoru Justinianus döneminde milattan sonra 6. yüzyılda bugünkü şeklini alsa da depremde büyük hasar gören yapılar arasında.

Hatay Meclis Binası


Köprübaşı olarak bilinen meydanda 1927 yılında Fransız mimar Leon Benju tarafından yaptırılan bina, Hatay ilinin Türkiye'ye katıldığı 29 Haziran 1939 tarihine kadar parlamento binası olarak hizmet vermişti. Bina maalesef deprem ile yerle bir oldu.

İskenderun Latin Katolik Kilisesi

İskenderun İtalyan Latin Katolik Kilisesi: İnşaası 13 sene süren, 152 yıllık bir tarihe sahip olan ve Anadolu Katolik Kilisesi’nin merkezi olan İskenderun İtalyan Latin Katolik Kilisesi, Kahramanmaraş`ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki ilk depremde yıkıldı.

Habibi Neccar Camii

Kahramanmaraş depreminde yıkılan camilerden biri de 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönem inşa edilen ve bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olarak kabul edilen Antakya Habibi Neccar Camii`dir. 1400 yıllık cami tamamen yıkıldı.



  • 2/21/2023

Yorumlar - 0

Yorum Ekle